Hondentrimsalon Doggy's biedt een complete verzorging voor uw hond. Alle honden worden deskundig behandeld en krijgen de aandacht en tijd die nodig is.

 

Een complete behandeling bestaat uit het in model brengen van de vacht, wassen & föhnen, indien nodig oren uitplukken + reinigen en indien nodig het knippen van de nagels.

Trimmen is de verzamelnaam, die alle behandelingen omvat om de vacht van een hond in goede conditie te brengen en te houden. Er zijn verschillende methodes om de vacht van uw hond te behandelen. Hieronder benoem ik ze één voor één.

 

- Plukken

Plukken is het verwijderen van de oude, bovenste laag, loszittende haren bij ruwharige vachten. De vacht dient in dit geval goed ‘plukrijp’ te zijn om de huid en de hond zo min mogelijk te irriteren. Voor de meeste plukvachten die tot op de onderwol geplukt worden is twee keer per jaar een bezoekje aan de trimsalon voldoende. Loszittende haren worden met de hand, met wortel en al verwijderd. Enkele voorbeelden van ruwharige vachten zijn: ruwharige teckel, Welsh terriër en de Cairn terriër.

 

- Strippen

Bij een plukvacht kan men kiezen voor een zogenaamde stripvacht, waarbij de vacht uit 3 lagen bestaat en de hond er altijd verzorgd uitziet. Er blijft een gedeelte van de ruwe bovenvacht staan. Dit is dus een andere vorm van plukken, omdat de hond niet zoals bij het gewone plukken, tot op zijn onderwol wordt geplukt. De hond ziet er wat natuurlijker uit, maar bij een stripvacht moet de hond wel vaker naar de trimsalon. Vier keer per jaar is meestal genoeg om de vacht in goede conditie te houden.

 

- Knippen of effileren

Bij deze behandeling wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Een hond met een dikke, gekrulde vacht kan met een rechte schaar worden ingekort naar elke gewenste lengte. Bijvoorbeeld een poedel & bichon frisé . Bij het effileren wordt gebruik gemaakt van een schaar met één recht blad en één getand blad. Deze methode wordt veel gebruikt bij maltezers, shih tzu’s en yorkshire terriërs. Door deze rassen met de effileerschaar te knippen, wordt het zogenaamde ‘puppymodel’ bereikt. Ook effileren kan op elke gewenste lengte. Hierdoor lijkt het hondje eruit te zien als een leuk, wollig knuffelbeertje. Daarnaast zijn er rassen zoals de Golden Retriever en de Cavalier King Charles Spaniël waarbij de vacht met behulp van een effileerschaar vooral uitgedund wordt.

 

- Scheren

Bij scheren wordt de vacht ingekort met behulp van een tondeuse. Dit kan variëren van 5mm tot 25mm. Honden die thuis helemaal niet gekamd worden, moeten in de trimsalon vaak worden kort geschoren. Maar er zijn ook mensen die hier zelf voor kiezen, om zo het onderhoud thuis veel makkelijker te maken of omdat ze dit gewoon mooi vinden staan. Ook kan er voor gekozen worden om het lijfje te scheren en de pootjes en het hoofdje te knippen.

 

- Ontwollen

Bij ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Ontwollen van de vacht d.m.v. ontwolmessen, een blazer, veel kamwerk en het in bad gaan van de hond zorgt ervoor dat alle loszittende onderwol verwijderd wordt. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is.

Enkele voorbeelden zijn: Akita, Newfoundlander,Berner Sennen.

- Anti-verhaar behandeling voor kortharige rassen

Kort- en gladharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Ook voor deze rassen kan de trimsalon een uitkomst zijn. Na een intensieve wasbeurt wordt de vacht van uw hond met een waterblazer uitgeblazen, waardoor alle haren die los zijn gaan zitten door het wassen worden verwijderd. Een goede borstelbeurt tot slot zorgt dat uw hond sneller door zijn rui heen is en dus zo goed als verhaar vrij is. U zult echt veel minder last van hondenharen in huis hebben. Dus o.a. ook de Labrador, Franse Buldog en Boxer kunnen naar de trimsalon.

 

- Ontklitten, kammen en borstelen

Klitten zijn opeen gepropte haarballetjes die bijna niet meer door te kammen zijn. De plekken waar klitten zich snel vormen zijn achter de oren, in de oksels, de liezen en onder en aan de voeten. Soms veroorzaken klitten irritatie en smetplekken. De huid onder de klit verstikt en de huid wordt schilferig en rood. Wanneer een vacht helemaal vervilt is, is er nog maar één pijnloze behandeling mogelijk voor uw hond en dat is scheren. Dan kan de huid weer ademen, zich herstellen en krijgt een nieuwe vacht weer een kans. Vachtverzorging van uw hond moet van twee kanten komen. Vier keer per jaar naar de trimsalon gaan en thuis helemaal niets doen werkt natuurlijk niet. Het kammen van de hond is de taak van de baas, maar door omstandigheden en extreem zware vachten kan de trimsalon hulp bieden.

 

- Kleine behandeling

Ook is het mogelijk om tussen twee complete behandelingen te kiezen voor een kleine behandeling. Deze behandeling wordt 6/8 weken na een complete behandeling uitgevoerd. Hierbij wordt de hond gekamd, gewassen & geföhnd, de voetjes en het hoofdje geknipt. Ongeveer 8 weken na een kleine behandeling kan de hond weer naar de trimsalon voor een complete behandeling.

 

- Puppybehandeling

Vanaf de tijd dat uw hond volledig is ingeënt, kan er al een puppytrim worden gegeven. Hoe jonger uw pup vertrouwd raakt met een borstel, kam en een schaar, hoe makkelijker hij dit de rest van zijn leven zal toelaten. Wacht u een half jaar of langer voordat u samen met uw pup langskomt en hij/zij de ervaring van tafel, bad, föhn, schaar etc. nog niet heeft, dan kan een trimbeurt een vervelende ervaring worden wat erg veel stress kan opleveren voor hem of haar in de toekomst.

 

- Het gebit

Het reinigen van het gebit is een taak voor de dierenarts. Tandsteen en tandvleesontsteking zitten ook onder het tandvlees. Daar is het met een schrapertje niet mogelijk te komen, bij de dierenarts wordt dit op een pijnloze manier, onder narcose verwijderd.